Waddenkruiser Nienke II & “De bijzondere zeiljachten van Evert de Boer” door Jan Jaap de Boer (Den Haag, 2021)

In 1965 lieten mijn ouders een scherp zeiljacht, de waddenkruiser Nienke II met twee midzwaarden bouwen, het is speciaal ontworpen door E. de Boer voor het Waddengebied. Lengte: 9,75 meter over alles, Breedte: 2,80 meter Diepte: 0,78 meter. Klassieke originele droogvallende eilandkruiser NIENKE II [bouwjaar: 1966] met achterkajuit werfgebouwd bij E. de Boer te Delfzijl. De 1e eigenaar liet Evert de Boer er later speciaal een gaffeltuigage voor ontwerpen. Met 2 midzwaarden en dooskiel diepgang 0,775 – 1,50 meter 40 pk peugeot diesel motor en 6 slaapplaatsen is het een geweldig schip om de Nederlandse wateren mee af te struinen en dat hebben we gedaan.

De Nienke II is comfortabel en werd tijdens de opnamen voor de televisieserie Merijntje Gijzens jeugd in 1973 op locatie  in Steenbergen naar alle tevredenheid als onderkomen gebruikt voor de regisseur en zijn vrouw.

Vanaf 1990 droeg mijn vader haar aan me over en  hebben we er nog 25 jaar veel plezier mee gehad, genoten van heel Nederland vanaf het water, maar het werd kiezen tussen een nieuw leven voor de Nienke II of haar langzaam maar zeker achteruit zien gaan door achterstallig onderhoud. Uit liefde heb ik haar laten gaan en over het Amsterdam-Rijnkanaal naar het zuiden zien varen waar ze nu in Andel een nieuwe plek en nieuw leven heeft als zeilschip in originele staat.

This entry was posted in ┬ęgwen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *